Mobilitás Isztambulban

Az Erasmus+ Digital Age and Education projekt keretein belül Isztambulba látogatott négy Aranyos diák és pedagógus. Fogadják szeretettel a beszámolójukat!

Vasárnap a kora hajnali indulás mindenkit megviselt, de ez szükséges volt ahhoz, hogy elérjük a 9:25-kor induló repülőgépünket. A másfélórás repülőút után sikeresen megérkeztünk Európa legforgalmasabb repterére, az új isztambuli repülőtérre. Hosszas buszozás után találkoztunk az olasz csapattal, majd elfoglaltuk a szállásunkat. Rövid pihenés után meglátogattuk Eyüpsultan történelmi belvárosát és helyi autentikus ételt fogyasztottunk vacsorára.

Hétfőn 8:30-kor a napfelkelte és portugál barátaink társaságában fogyasztottuk el a reggelinket egy gyors séta után. A tehetséges buszsofőrök a szűk utcákon is könnyedén eljuttattak minket az Eyüpsultan Anadolu Lisesi partneriskolába. Nagy örömmel fogadtak minket a török diákok, majd zenével és prezentációkkal dúsított nyitóünnepséggel leptek meg minket. Szívélyes ajándékcsomaggal is kedveskedtek nekünk. Majd megmutatták iskolájuk minden szegletét. Ezt követően a tradicionális Çiğköfte ételt kóstolhattuk meg. Sporttevékenységekben is vehettünk részt az ottani diákokkal. Ebédre hagyományos török ételeket kaptunk. Ezután a Balat városrészt látogattuk meg, ahol egy ortodox szertartást is megnézhettünk. Míg a tanárok is körbenéztek a környéken, mi diákok egy szimpatikus kávézóban töltöttük időnket, melynek panorámaablakain keresztül betekintést nyerhettünk a helyi kultúrába. Ezután egy part menti sétával zártuk a napot.

Kedden a már lassan szokássá való panorámás reggeli után buszokkal érkeztünk az iskolába. Egy tartalmas, apróbb részletekre is kitérő előadást hallgathattunk meg a filmkészítésről. Ezután mi is kipróbáltuk a videó-, illetve filmkészítés fortélyait. Ebédre egy hamburgerezőt választottunk egy helyi mecset közelében. Ezután elindultunk Taksimba, Isztambul egyik nevezetes városrészébe, ahol ellátogattunk az Atlas Cinema múzeumba. Ezt követően lehetőségünk nyílt megnézni az egyedi helyi üzleteket. Majd egy hangulatos étteremben vacsorázhattunk együtt a program diákjaival. Volt szerencsénk Isztambul egyik legnevezetesebb látványosságát, a Galata tornyot meglátogatni, ami mesés kilátást nyújtott számunkra. Késő este rengeteg élménnyel gazdagodva térhettünk vissza szálláshelyeinkre.

Szerdán a diákok örömére tovább aludhattunk és később reggeliztünk. Majd rövid utazás után elsőként a hatalmas és gyönyörű Topkapi palotát csodálhattuk meg egy idegenvezető társaságában, aki a nap folyamán egészen a visszaútig velünk tartott. A palotai túra után a híres Hagia Sophiát tekintettük meg, ahova a nők csak eltakart hajjal léphettek be, illetve mindenkinek le kellett vennie a cipőjét. Majd ismét egy tradicionális török étteremben ebédelhettünk. Ezután jóllakva élvezhettük a kontrasztos középkori ciszternában tartott futurisztikus lézershowt, ami elámított mindenkit. Ezt követően szabadon vásárolhattunk a Nagy Bazárban, csoportokban, török diákok kíséretében. Majd fáradtan, de élményekkel és szuvenírekkel gazdagon térhettünk vissza hotelünkbe.

Csütörtökön a szokásos reggelink után megérkeztünk az iskolába. Délelőtt minden nemzet bemutatta a saját videóját, amit erre az alkalomra készített még otthon. Majd mindenki rövid véleménnyel értékelte a többi ország kisfilmjét. Kora délelőtt a Dolmabahçe palotát látogattuk meg. Az időjárás nem volt túl kedvező, de ez sem gátolt meg minket abban, hogy jól érezzük magunkat és új élményekkel gazdagodjunk. A viharos szél és a hideg eső miatt a többi programon már nem tudtunk részt venni. A nap többi részét a hotelben töltöttük. A zivatar csillapodásával lementünk az Ercan burgerezőbe vacsorázni, majd a közeli bazárokban vásároltunk be a következő napra.

A pénteki napot a négy nemzet videójának összedolgozásával kezdtük. A diákok három nemzetközi csapatban dolgoztak. Az első a jelenetek válogatását és összevágását végezte, a második csoport a szükséges dalokat válogatta össze és illesztette a filmhez. Az utolsó csoport pedig a fény- és hangmérnöki feladatokat végezte. Ezt követően a diákok összemérték topológiai tudásukat egy Kahoot kvíz keretein belül. Mindhárom dobogós helyet magyar diákok foglalták el. Majd a török diákokkal közösen ebédeltünk a Pierreloti téren, ahol tradicionális pidét ettünk. A török diákok egy részétől búcsút vettünk, ezután elindultunk Galataportba. Onnan visszasétáltunk Taksim városrészbe, ahol kisebb csoportokban indultunk neki a kis butikokkal tömött, macskaköves utcáknak. A későbbiekben egy hangulatos kávézóban töltöttük el a maradék időnket. A vacsoránkat a portugál diákok társaságában fogyasztottuk el a hotel éttermében.

Február 26-án, szombaton, már hajnali 4 órakor ott volt értünk a kedvenc sofőrünk, Süleyman. Az isztambuli reptéren könnyedén átjutottunk minden ellenőrzésen, majd 9 órakor felszállt a repülőnk. Fél 9-kor már a magyar levegőt szívhattuk. A transzferbusz mindenkit biztonságban hazaszállított.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.