Határtalanul HAT-19-01-0521

Barangolás Erdély történelmi emlékeinek, kulturális örökségének, természeti kincseinek nyomában

2022. június 28. és július 1. között a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium 31 diákja 3 kísérő tanárral, 1 idegenvezetővel indult el erdélyi körútjára. Az utazást a Gáll-Travel utazási irodán keresztül bonyolítottuk le. Szállásunk Korondon a Bernadett panzióban volt, mely teljesen megfelelt a diákcsoport kiszolgálására, zárt udvarral rendelkezett, az étkezés is helyben volt biztosított.

A projekt során az alábbi programokon vettünk részt:

Az első napon a vállaji határt átlépve utunk Nagykárolyba vezetett, ahol a Károlyi-kastélyt jártuk körül. Ezután Zilahon megtekintettük Wesselényi szobrát, valamint azt a kollégiumot, ahová Ady Endre is járt. Kolozsvárra mentünk tovább, ahol a Szent Mihály-templom szépségében gyönyörködhettünk, valamint láthattuk a híres Mátyás szobrot. Tordán keresztülutazva felidéztük a tordai hasadék legendáját, valamint az 1568-as országgyűlés jelentőségét, majd este megérkeztünk a szállásunkra Korondra.

Másnap, reggeli után Segesváron a Felsővárosban sétáltunk. Felsétáltunk az iskolalépcsőn. Láttuk a vártemplomot, lementünk a piactérre és onnan elsétáltunk a Petőfi térre, ahol Petőfi Sándor szobra áll. Székelyudvarhelyen a szoborparkban megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc szobrát. Szejkefürdőn megállva megtekintettük a mini Transilvániát. Farkaslakára folytattuk utunkat, ahol megkoszorúztuk Tamási Áron sírját, és lehetőségünk nyílt a bazársoron vásárolgatni.

Harmadik napon a felsősófalvi iskolában zenével, énekkel köszöntöttek bennünket a helyi diákok és Miklós Attila tanító. Ezután Parajdon a sóbányában töltöttünk időt, azután a Bucsin hegyen át 1200m magasból leereszkedtünk Gyergyószentmiklósba. A Gyilkos-tóhoz vezetett utunk, ahol minden gyerek megkóstolta a híresen finom kürtöskalácsot. A Békás-szorosban a szakadó eső miatt busszal tettük meg utunkat, majd visszafelé Szováta fürdővárosában is sikerült körbejárnunk a Medve-tót.

Az utolsó napon reggeli után utunk a gyönyörű tájképpel rendelkező Koltóra vezetett, ahol megkoszorúztuk Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szobrát, a koncertteremben mini hangversenyt is tartottunk. Majd Nagybánya főterén a 40 fokos hőségben sétálva megcsodáltuk az építészeti emlékeket. Szatmárnémetibe utaztunk, ahol megemlékeztünk a Rákóczi-szabadságharcot lezáró szatmári békéről.

Összességében egy nagyon értékes, és eredményes utat tudhatunk maguk mögött.

Némethné Fábián Katalin, Fejes Nikoletta, Karaszné Kovács Mariann

 

 

 

 

 

 

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.