Határtalanul HAT-19-01-0487- Szabadságharcaink irodalmi és történelmi nyomdokain 

2022. június 20-án 05.45-kor indultunk el Erdélyt felfedezni 36 diákkal, 3 pedagógussal, valamint egy idegenvezetővel és egy buszsofőrrel. A programot már előre megkaptuk, így a diákoknak előzetesen tartottunk az iskolában egy „felkészítő” órát, és arra is felkészítettük őket, hogy bizony lesz, amikor fárasztó lesz a sok nevezetesség meglátogatása. Örömmel vettük, hogy a diákok csak egyszer-egyszer tartották túl sűrűnek a programot. A legtöbbet élvezték. Szállásunk Korondon volt, az Aragonit Panzióban. A gyerekek minden nap kaptak úticsomagot, ami ásványvizet, gyümölcsleveket, szendvicset, müzliszeletet és gyümölcsöt tartalmazott.

Az első napon a vállaji határt átlépve utunk Nagykárolyba vezetett, ahol a Károlyi-kastélyt jártuk körül. Ezután Zilahon megtekintettük a Wesselényi-féle iskolát és Kolozsvárra mentünk tovább, ahol Dsida Jenő sírjánál emlékeztünk. Tordán megtekintettük a katolikus templomot, majd este megérkeztünk a szállásunkra, ahol mindenki elfoglalta a szobáját, és meleg, ízletes, bőséges vacsorát kaptunk. Vacsora után még elsétáltunk a diákokkal a közeli kúthoz, ahol a híres korondi borvízből töltöttük fel kulacsainkat.

Másnap, reggeli után Farkaslakán folytattuk utunkat, onnan Szejkefürdőre is elmentünk, ahol a székelykapuk alatt Orbán Balázs sírját tekintettük meg. Székelyudvarhelyen a szoborparkban megkoszorúztuk Bem apó szobrát. Segesváron a Felsővárosban sétáltunk. A gyerekek kaphatóak voltak arra, hogy felgyalogoljunk velük az iskolalépcsőkön. Láttuk a vártemplomot, lementünk a piactérre és onnan elsétáltunk a Petőfi térre, ahol Petőfi Sándor szobra áll. Ezután Korond utcáin hagytunk a gyerekeknek egy kis szabadidőt, hogy tudjanak vásárolni a bazárban. A szállásunkra visszatérve ismét ízletes vacsorát kaptunk. A szállásadóink külön figyeltek arra, hogy egy diáknak vegetáriánus ételt kell készíteni. Vacsora után elsétáltunk a Csigadombra a gyerekekkel.

A diákok elmondása szerint a szerdai nap volt a legérdekesebb, amikor reggel először a felsősófalvi iskolában zenével, énekkel köszöntöttek bennünket a helyi diákok és Miklós Attila tanító. Megható volt látni azt a magyarságtudatot, ami az ottani emberekből árad. A diákok és a tanító között mély beszélgetések alakultak ki, már amennyire kevés időnk engedte. Ezután Parajdon a sóbányában töltöttünk időt, azután a Bucsin-tetőn át 1200 m magasból leereszkedtünk Gyergyószentmiklósba. A Gyilkos-tóhoz vezetett utunk, ahol minden gyerek megkóstolta a híresen finom kürtöskalácsot. A Békás-szorosban gyalogoltunk, majd visszafelé Szováta fürdővárosában is sikerült körbejárnunk a Medve-tavat. Szállásunkra kb. 19.30-kor értünk vissza. Ez volt az a nap, amikor a gyerekeket sikerült annyira lefárasztani, hogy már este nem vágytak külön sétára.

Az utolsó napon reggeli után utunk a gyönyörű tájképpel rendelkező Koltóra vezetett, ahol megkoszorúztuk Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szobrát. Majd Nagybánya templomait megcsodálva Szatmárnémetibe utaztunk, ahol láttuk a Vécsey-házat, a Kölcsey Gimnáziumot és a bencések katolikus templomát. Úton hazafelé még részletesen átismételtük idegenvezetőnk segítségével a négy nap eseményeit. Ez különösen hasznos volt. Meglepő módon a rengeteg információ közül a gyerekek sok mindenre emlékeztek.

Erdélyi kirándulásunkról 18.30-ra érkeztünk meg Nyíregyházára, épségben, egészségben. Tanárként, diákként rengeteg élménnyel, új információval gazdagodtunk. Szívünkben őrizzük az erdélyi magyarokat, emlékeket.

Erdély – 2022. 06. 20-23. 

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.