iTolc próbanyelvvizsga az Aranyban

A nyelvtudásra hatalmas társadalmi igény van, és ehhez sokszor szükség van nyelvvizsgára is. Hallottad már mi az a iTolc?

Az iTolc Magyarország első 100 százalékban online nyelvvizsgája, ahol minden készség mérése számítógép segítségével történik. Az egyes vizsgarészek alatt az Akadémia Kiadó beépített kétnyelvű digitális szótárát lehet használni. A legújabb nyelvvizsga típus, mely a mai világban egyre inkább teret hódít a fiatalok körében, akik idejük nagy részét a számítógép előtt töltik, és kézírás helyett már szívesebben dolgoznak számítógépen. A vizsga szintén digitális környezetben zajlik, ezért egyre többen próbálják meg az iTolc-ot.

Intézményünk, az Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium egy akkreditált nyelviskolával kötött együttműködési megállapodás értelmében szeretne segítséget nyújtani intézményünk tanulóinak, hogy ingyen kipróbáljanak egy ilyen nyelvvizsgát. Jelentkezni névvel, e-mail címmel és a szint (A2, B1, B2) megjelölésével lehet az angol tanároknál. Iskolánkban április 27-én, csütörtökön, 13.30-kor kerül megrendezésre az írásbeli része. Viszont ha valaki a szóbelit is ki szeretné próbálni, otthonról is lehetőség van rá. A következő linken lehet jelentkezni és időpontot kérni:
https://itolc.hu/probavizsga/
A felkészüléshez az alábbi linken olvasható információ:
https://itolc.hu/temak-szerinti-felkeszules/
Ha esetleg további kérdésetek van az iTolc nyelvvizsgával kapcsolatban, iskolánkban Kósáné Győry Beáta mestertanárt keressétek, aki nyelvvizsga felkészítő szakkört is tart a nyolcadikosoknak.

A vizsgák a következő részvizsgákból állnak, szintenként különböző hosszúak:

Írásbeli részvizsga

Olvasott szöveg értése
1. Szöveg kiegészítés (Melyik szó illik bele?)
A vizsgázó egy rövid, mindennapi témájú hírt vagy történetet olvas, melyből szavak hiányoznak. Ki kell egészítenie a hiányos szöveget a megadott szavakkal, de van három plusz szó is, melyeket nem kell felhasználnia.
2. Feleletválasztás (Igaz vagy hamis?)
A vizsgázó egy rövid magánlevelet, emailt vagy blogot olvas, majd a szöveggel kapcsolatos állításokról eldönti, hogy igazak vagy hamisak-e.
3. Feleletválasztás (Melyik a helyes?)
A vizsgázó egy hosszabb újságcikket vagy ismertetőt olvas, majd a szöveggel kapcsolatos kérdésekre adott három válasz közül kiválasztja a helyeset.
4. Vélemény párosítás (Mire is gondoltak?)
A vizsgázó egy adott témafelvetésre érkezett rövid fórumhozzászólásokat, kommenteket, bejegyzéseket olvas. Ezután ki kell választania, hogy a szövegek után szereplő állítások melyik kommentelő érvelését, álláspontját foglalják össze röviden. Két vélemény senkihez nem fog tartozni.

Íráskészség
1. Válaszlevél (Mire és hogyan reagáljak?)
A vizsgázó lát egy szöveget (pl. levél, email vagy hirdetés), melyre 80 szavas választ kell írnia. Kap három irányítási szempontot is, melyekre ki kell térnie a válaszlevélben.
2. Témakifejtés (Miről írjak?)
A vizsgázó 100 szavas élménybeszámolót vagy leírást ad egy adott témában, négy irányítási szempont vagy kérdés alapján.

Szóbeli részvizsga

Hallott szöveg értése
1. Válasz kiegészítés (Hogyan fejezzem be?)
A vizsgázó négy rövid bejelentést, közleményt vagy instrukciót hallgat meg kétszer, melyek közül az első egy példaszöveg. Minden szöveg alapján először egy igaz/hamis választ kell megadnia, mely a szöveg fő témájához kapcsolódik, majd a szöveg egy fontos pontjára vonatkozó kérdésre kell három válasz közül a helyeset kiválasztania.
2. Feleletválasztás (Igaz vagy hamis?)
A vizsgázó egy rövid párbeszédet hallgat meg kétszer, majd a beszélgetéssel kapcsolatos állításokról eldönti, hogy igazak vagy hamisak-e.
3. Feleletválasztás (Igaz vagy hamis?)
A vizsgázó elképzelt közönség tagjaként hallgat meg egy tájékoztatót vagy rövid előadást. A szöveg kétszeri meghallgatása után jegyzeteket egészít ki maximum 3 szóval.
4. Interjú/Tranzakció (Mit válaszoljak?)
A vizsgázóval egy gépi hang párbeszédet folytat egy adott témában, beszédhelyzetben. A vizsgázó egyenként indíthatja el a hat külön hangfelvételt, melyekből a párbeszéd áll, meghallgathatja őket kétszer, majd válaszol, illetve reagál ezekre a feladatnak megfelelően. Felvételenként maximum egy percig beszélhet, de ha úgy érzi, hogy nem tud többet mondani, akkor továbbléphet a következő kérdésre.
5. Feleletválasztás (Melyik a helyes?)
A vizsgázó egy hosszabb rádióműsort, hírműsort vagy ismeretközlő online műsort hallgat meg kétszer, majd a szövegre vonatkozó kérdésekre adott három válaszból kiválasztja a helyeset.

Beszédkészség
1. Nem pontozott komfort feladat (Mit mondjak magamról?)
Ez a rövid bemelegítő feladat nem a vizsga része, csak arra szolgál, hogy a vizsgázó megszokja a számítógépes válaszadást. A vizsgázónak 4 rövid kérdést tesz fel egy gépi hang, melyeket magával kapcsolatosan megválaszol. A válaszok nem kerülnek értékelésre.
2. Monológ (Miről beszéljek?)
A vizsgázó lát a képernyőn egy témát és hozzá kapcsolódó négy irányítási szempontot. Egy percig átgondolhatja, hogy miről szeretne beszélni, majd elindítja a felvételt és önállóan beszél a témáról maximum két percig.
4. Társalgás (Hogyan reagáljak?)
A vizsgázó két beszédpartnerrel beszélget egy társalgási témával kapcsolatosan, akik videófelvételről szólnak hozzá. A vizsgázó egyenként indíthatja el a videófelvételeket, melyek során a beszélők felváltva szólnak hozzá, megnézheti ezeket kétszer, majd válaszol, illetve reagál rájuk a feladatnak megfelelően. Felvételenként maximum egy percig beszélhet, de ha úgy érzi, hogy nem tud többet mondani, akkor továbbléphet a következő kérdésre.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.