Programokban nem voltunk „skótok”

Iskolánkban november 20. és 24. között minden nap az Idegennyelvi Hét programsorozatának következő állomását skótduda hangja jelezte a szünetekben. A téma a Szent András nap jegyében Skócia volt, melyet minél több vetületből próbáltunk a civilizációs ismereteket közvetítő tanórákon kívül is számos művészeti ághoz kapcsolni.

Az alsó tagozaton a legkisebbeket zászlófestés, míg az idősebbeket játékos, országismereti videók és quizek vezették be a skót kultúra alapjaiba. A felső tagozatosok plakátversenyen is megmutathatták, mennyire gyakoroltak rájuk hatást a színes tanórák: a 45 kimagasló pályamű közül a zsűri a következő tanulókat díjazta:

1. György Hanna Zoé 6.A
2. Sereg Orsolya és Pápa Bianka 7.A
3. Kardos Vivien 6. A

Különdíjban részesültek továbbá: Gerzánics Demeter 7. C, Vadai Zsófia- Nyíri Boglárka 6. C, Szabó Tamás András 5. A, Makai Renáta 5. C és Virányi Levente 5. A osztályos tanulók.

Nem csak képzőművészeti, de versmondás kategóriában is boldogan hirdethettünk nyerteseket, hiszen a már hagyománnyá vált megyei online versmondóversenyünk idén is nagyon sikeresnek bizonyult. A beérkezett 21 video közül a zsűri az alábbi tanulóknak küld ki postán könyvjutalmat:

1. Patassy Dominik (Bem József Általános Iskola, Nyíregyháza)
2. Orosz Panna (Váci Mihály Általános Iskola, Nyírkarász)
3. Pintér Anasztázia (Móricz Zsigmond Általános Iskola, Pátroha)

Különdíjban részesülnek továbbá:
Kőrösi Olivér (Nyíregyházi Arany J. Gimn., 7. A)
Weinrauch Renáta (Színi Károly Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Nyírpazony)
Vártás Hajnalka (Móricz Zsigmond Általános Iskola, Pátroha).

SZERETETTEL GRATULÁLUNK MINDEN DÍJAZOTTNAK!

A kiemelt eseményeken kívül az egész iskolát megmozgató egyéb programokkal is igyekeztünk kedvezni a diákoknak. A gimnáziumi tagozaton idegen nyelvű filmvetítés zajlott, ahol angol nyelven a skót szabadságharcról szóló történelmi dráma, a Braveheart (Rettenthetetlen), míg a második idegen nyelvű órákon német nyelvből a Nicht ganz Koscher (Névtelen étterem- egy unortodox komédia) és olasz nyelven a Luca című animációs filmek kerültek vetítésre. Egy-egy közös éneklésre is összegyűltünk az aulába, amikor is a gimnáziumi és a felső tagozat készült fel egy-egy előre begyakorolt mai slágerből. Végül, de nem utolsó sorban idén is volt alkalmuk próbanyelvvizsgát tenni a vállalkozó kedvű tanulóinknak. Nyíregyháza gimnáziumai közül első alkalommal nálunk tartott interaktív tájékoztatót az iTolc online nyelvvizsgaközpont képviseletében Nemes Tamás nyelvtanár, vizsgáztató. Bemutatta a vizsgafeladatokat, a vizsga előnyeit, a 2024-es évben bevezetésre kerülő megújult felületet is. Az ismertetőt csaknem 90 egybegyűlt diákunk hallgatta meg, akik a tájékoztató után B2 és C1 szinten kíséreltek meg iTolc próbanyelvvizsgát tenni.

Az eredmények és visszajelzések alapján rendkívül sikeres hetet könyvelhet el a vertikális idegennyelvi munkaközösség. Abban biztosak vagyunk, hogy diákjaink kellő ismerettel gazdagodtak Skóciáról, és csak remélni tudjuk, hogy jól is érezték magukat „ismeretszerzés” közben.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.