Határtalanul 2023. május 22-25.

HAT-KP-1-2022/1-000299
„Bakancstúra” Erdélyben

2023. május 22. és 25. között a Nyíregyházi Arany János Gimnázium 32 diákja 3 kísérő tanárral Erdély felfedezésén vehetett részt a Határtalanul program jóvoltából. Utaztatásunkat, az idegenvezetést és színes programjainkat a Gáll Travel utazási iroda biztosította. Szállásunk és étkezésünk két helyszínen Torockón és Korondon panziókban volt, ahol a tanulók megkóstolhatták a helyi specialitásokat, és szabadidejüket hangulatos, esztétikus környezetben tölthették.

Kirándulásunk során az alábbi helyszíneken jártunk:

Az első napon a vállaji határt átlépve utunk Nagykárolyba vezetett, ahol a Károlyi-kastélyt tekintettük meg. Túránkat Érmindszenten folytattuk, ahol Ady Endre életútját idéztük fel a költő szülőházát és munkásságát bemutató Ady Endre Emlékmúzeum bejárása során. Szobránál koszorút helyeztünk el. Utunkon a költővel kapcsolatos emlékhelyek mentén haladtunk tovább: Zilahon meglátogattuk azt a kollégiumot, ahová Ady járt. Majd Kolozsvár központjában sétáltunk, ahol megnéztük Hunyadi Mátyás szülőházát és a Farkas utcai Református Templomot. Gyönyörködhettünk a Szent Mihály Templom szépségében, és megtekintettük Mátyás király híres szobrát. Szállásunkat este Torockón foglalhattuk el. Vacsora után a diákok megcsodálhatták a falut jellegzetes házaival, amelyek fölé a Székelykő hármas csúcsa magasodik.

Másnap, reggeli után a Tordai-hasadékhoz utaztunk, ahol gyalogtúránk során értékes információkat kaptunk idegenvezetőnktől a táj geológiai sajátosságaival, valamint a legenda szerinti keletkezésével kapcsolatban. Marosvásárhely belvárosában betekintést nyerhettünk a város kulturális életébe a Kultúrpalota szecessziós stílusú épületének megismerésével. Megpihenhettünk a Rózsák terén, valamint megnéztük a Bólyai szoborcsoportot. Délután már Szovátán, a Medve-tó körül sétáltunk, ahol a sósziklák megtekintésekor a Sóvidékről tudhattunk meg érdekességeket. A második estén szállásunkat Korondon foglalhattuk el, ahol vacsora előtt lehetőségünk nyílt helyi termékekből válogatni a bazársoron.

Harmadik napon a felsősófalvi Székely Mózes Általános Iskolában zenével, énekkel köszöntöttek bennünket a helyi diákok és Miklós Attila tanító. Ezután Parajdon a sóbányában töltöttünk időt, ahol részesülhettünk a 120 méter mélységben található termek jótékony hatású levegőjéből számos információval gazdagodva a sókitermelés múltjáról és jelenéről. Azután a Bucsin-tetőn át 1200 méter magasból leereszkedtünk Gyergyószentmiklósba. Utunk során megcsodáltuk a panorámát a csodaszép Pongrác-tetőről, majd szemerkélő esőben frissítő sétát tettünk a festői Békás-szorosban is. Utunk a Gyilkos-tó megtekintésével zárult.

Az utolsó napon reggeli után utunk Farkaslakára vezetett, ahol megkoszorúztuk Tamási Áron síremlékét. A helyi árusoktól emléktárgyakat vásárolhattunk. Utunkat Petőfi nyomában folytattuk tovább Székelykeresztúron keresztül Fehéregyháza felé, ahol egy tanuló a költő egyik versét szavalta el Petőfi Sándor síremlékénél. Segesváron a Felsővárosban sétáltunk. Megcsodáltuk a szász építészet jellegzetességeit, a bástyákat és az óratornyot. Felsétáltunk az iskolalépcsőn. Láttuk a vártemplomot, és onnan elsétáltunk a Petőfi térre, ahol Petőfi Sándor szobra áll. Útban hazafelé újra megálltunk Zilahon, hogy megtekintsük Wesselényi Miklós szobrát. Nagykároly érintésével az esti órákban érkeztünk haza.

Utunk során számos felejthetetlen élménnyel és értékes tudással gazdagodtunk. Ez a néhány nap diákoknak és tanároknak egyaránt életre szóló emlék marad.

Karaszné Kovács Mariann, Király Veronika, Fejes Sándor


 

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.