Erdélyi bakancslistás helyek felkeresése nagy magyarjaink nyomában

Szakmai beszámoló
HAT-KP-1-2022/1-000146
2023. május 31. – június 3. 

A Nyíregyházi Arany János Gimnázium 40 diákja 4 kísérő tanárral Erdély felfedezésén vehetett részt 2023. május 22. és 25. között a Határtalanul program jóvoltából. Utaztatásunkat, az idegenvezetést és a programok koordinálását a Gáll Travel Utazási Iroda biztosította. Szállásunk és étkezésünk két helyszínen Torockón és Korondon panziókban volt, a házigazdák nagy vendégszeretettel biztosították tanulóink kényelmét.

Az első napon a vállaji határt átlépve utunk Nagykárolyba vezetett, ahol a Károlyi-kastélyt tekintettük meg. Érmindszenten Ady Endre szülőházánál emlékeztünk meg a költő munkásságáról, szerelmi életéről. Zilahon megemlékeztünk az árvízi hajósról, Wesselényi Miklósról. Utunkat Kolozsváron folytattuk, gyönyörködhettünk a Szent Mihály Templom gótikus szépségében, és megtekintettük Mátyás király híres szobrát. Sétánk során Mátyás király szülőházát is láthattuk. Szállásunkat este Torockón foglalhattuk el. Vacsora után a diákok megcsodálhatták a falu jellegzetes építészeti stílusát, illetve megmásztuk a Székelykőt.

Második nap a Tordai-hasadékban csodás időben túráztunk, megismertük a folyók felszínformálásának jellemzőit, valamint a hasadék kialakulásának legendáját.  Marosvásárhely belvárosában betekintést nyerhettünk a város kulturális életébe a Kultúrpalota szecessziós stílusú épületének megismerésével. Megpihenhettünk a Rózsák terén, valamint megnéztük a Bólyai szoborcsoportot, ahol érdekes matematikai példákat említettünk.  Délután Szovátán, a Medve-tó körül tettünk sétát, megismertük a heliotermikus tó sajátosságait, a terület idegenforgalmi sajátosságait.  A második estén szállásunkat Korondon foglalhattuk el az Enikő és Krisztina panziókban, ahol vacsora után a házigazda egy kis szórakozási lehetőséget is biztosított diákjainknak.

Harmadik napon a felsősófalvi Székely Mózes Általános Iskolát látogattuk meg, de mivel május 22-től általános sztrájk van Romániában, így csak pár tanulóval tudtunk találkozni. Ennek ellenére velük kosaraztak, röplabdáztak és fociztak a tanulók. Parajdon 120 méteres mélységbe ereszkedtünk le autóbusszal, és élvezhettük a sóbánya mikroklímáját. Meglátogattuk a kápolnát, megnéztük a kalandparkot, majd a sóbánya bazársorában tudtunk vásárolni sóból készült termékeket.  A Bucsin-tetőn át 1200 méter magasból leereszkedtünk Gyergyószentmiklósba. Utunk során megcsodáltuk a panorámát a csodaszép Pongrác-tetőről, majd sétát tettünk a Békás-szorosban is. Utunk a Gyilkos-tó megtekintésével zárult, ahol megismertük a tó kialakulásának geológiai okait, illetve a tó keletkezésének legendáját. Este Korondon vásárlási lehetőséget kaptak tanulóink falu bazársorában.

Az utolsó napon reggeli után utunk Farkaslakára vezetett, ahol megkoszorúztuk Tamási Áron síremlékét. Majd Székelykeresztúron keresztül Fehéregyházánál álltunk meg, ahol Petőfi Sándor síremlékénél emlékeztünk meg a hősi halált halt költőről.  A szászok által alapított Segesváron a Felsővárosban sétáltunk. Megcsodáltuk a szász építészet jellegzetességeit, a bástyákat és az óratornyot. Felsétáltunk a 172 fokú iskolalépcsőn, ahol csodálatos kilátás tárult elénk. Hazafelé Zilahon a főtér felújítása miatt csak a buszból láthattuk Wesselényi Miklós és Ady szobrát, majd Nagykároly érintésével az esti órákban érkeztünk haza.

Utunk során számos felejthetetlen élménnyel és értékes tudással gazdagodtunk. Ez a néhány nap diákoknak és tanároknak egyaránt életre szóló emlék marad.

Nyíregyháza, 2023. június 5.

Fejes Nikoletta       Dávida Katalin             Hajduné Tomasovszky Tímea          Szűcs Petra

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.