Tekse Mátyás előadása az ergodikus irodalomról

Tekse Mátyás júniusban még Aranyos diák volt, s ma előadóként vett részt az emelt magyar fakultáción. Különleges témát hozott: az ergodikus irodalomról beszélt Moskát Anita Fekete monitor című novellája nyomán. Megtudhattuk, hogy az ergodikus irodalom nem más, mint olyan szöveg, amelynek lineáris áttekintése erőfeszítést igényel. Az említett novellát sem csupán egyszerűen elolvassa az ember, hanem egyes részek végén négy lehetőségből választva lapoz a megfelelő helyre, s ennek nyomán mindig másképpen alakul a történet.

Mátyás örömmel beszélt a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakán folytatott tanulmányairól, kutatómunkájáról, távlati terveiről. Frappáns válaszokat adott a KORTÁRS Irodalmi Szakkör és Alkotókör tagjainak sok-sok kérdésére könyvekről, filmekről, videójátékokról. A fiatalember tudása, választékosan megfogalmazott mondatai jogos büszkeséggel töltötték el egykori osztályfőnöke és egyben magyartanára, Baráthné Juhász Judit tanárnő szívét.

Az idő oly rövidnek bizonyult, s annyi téma merült fel, hogy ígéretet kaptunk Tekse Matyitól a folytatásra. Kíváncsian várjuk az újabb találkozást.

M. Szlávik Tünde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.