A felsőoktatási képzések új pontszámítási szabályai

Kedves Végzősök!

Drasztikusan megváltoztak a felsőoktatási képzések pontszámítási szabályai, ezért szeretnénk  időben tájékoztatni Titeket, nehogy elkerülje valami lényeges a figyelmeteket.

 Az átalakítás egyik legfontosabb része, hogy az 500 pontos központi felvételi rendszeren belül 100 pontról az egyetemek rendelkezhetnek, valamint azt is meghatározhatják, hogy az érettségi pontszámítás során milyen tárgyakat vesznek figyelembe, és hogy ezekből közép- vagy emelt szintű vizsgát kérnek-e.

Ami nem változott: 2024-ben is 200 pontot érnek majd a tanulmányi, szintén 200 pontot pedig az érettségi eredmények. Nézzük meg ezeket bővebben.

Tanulmányi pontok

Ahhoz, hogy a tanulmányi pontokat kiszámoljátok, öt tantárgy osztályzatait kell figyelembe venni:

– magyar nyelv és irodalom,

– történelem,

– matematika,

– egy legalább két évig tanult választott idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom),

– valamint egy legalább két évig tanult, az egyetem által meghatározott tantárgy.

Ezeknek a tantárgyaknak az utolsó két (tanult) év végi osztályzatainak összegét kell kettővel megszorozni.

A változás az elmúlt évekhez képest mindössze annyi, hogy korábban a nyelv mellett muszáj volt egy legalább két évig tanult természettudományos tárgy jegyét beleszámítani a tanulmányi pontokba, 2024-től viszont ez már nem kötelező, és az eddig szabadon választható tárgy helyett az intézmények döntik el, hogy miből kérnek érettségi vizsgát a jelentkezőktől.

Érettségi pontok

Az érettségiért járó 200 pont felét az érettségi vizsgák százalékos eredményeinek átlaga – a négy kötelező érettségi tárgy mellett egy, a felsőoktatási intézmény által kért tárgy – felét pedig az intézmény által választott két érettségi vizsgatárgy eredménye tesz ki.

Figyelem! Az érettségi pontok száma emelt szintű érettségi vizsga esetén egyenlő az érettségi vizsgán az adott vizsgatárgyból elért százalékos eredménnyel, tehát 100%-os érettségi = 100 érettségi pont. Középszinten tett érettségi vizsga százalékos eredményét egy külön táblázat szerint kell majd megállapítani, amelyben 2/3 lesz a váltószám, így pl. 100%-os érettségi = 67 érettségi pont.

Tehát az emelt szintű érettség vizsga előnyt jelenthet az érettségi pontok számításánál is (amihez még jöhet további többletpont, ha az adott egyetem, főiskola az intézményi pontoknál ezt a teljesítményt külön elismeri).

Intézményi pontok

2024-től a felsőoktatási intézmények határozhatják meg, hogy milyen követelményekért, eredményekért járnak további pontok maximum 100 pont erejéig. Ezek lehetnek többek között:

Mivel az egyetemek, főiskolák teljesen szabad kezet kaptak, előfordulhat, hogy az általad választott három egyetemre három teljesen más lista szerint tudod összeszedni a 100-100 pontodat. Ne halogasd, nézd meg a választott egyetemek honlapját, nehogy lemaradj egy rendezvényről, versenyről, ami akár 20-30 pontot is hozhat a konyhára! A tizenegyedikesek akár már most elkezdhetik gyűjteni az intézményi pontjaikat. A tizedikesek pedig igyekezzenek minél jobb kompetenciatesztet írni, mert pl. a Nyíregyházi Egyetemen 30 pontot adnak idén a legjobban teljesítőknek.

Minimumponthatár

A felsőoktatási intézmények határozhatják meg az egyes szakjaikon érvényes minimumponthatárt, amely alatt nem lehet felvenni a jelentkezőket, de dönthetnek úgy is, hogy bejutási küszöb nélkül hirdetik meg egyes szakjaikat.

Pontszámítás

A pontszámaidat továbbra is a számodra legkedvezőbb módon számítják ki.

További információk

Itt böngészhető, hogy az intézmények milyen tantárgyakból és hogyan számolják majd a 2024. szeptemberben induló képzésekre jelentkezők pontjait.

A felvi.hu-n hamarosan részletes tájékoztatás jelenik meg a 2024-től érvényes új pontszámítási szabályok egyes elemeiről – célszerű követni a honlapot, illetve az egyes intézmények honlapjait. Ha valamilyen kérdésetek van, forduljatok bátran az adott felsőoktatási intézmények ügyintézőihez, hiszen ők tudnak legpontosabb választ adni.

Források:
https://www.felvi.hu/felveteli/pontszamitas/felveteli_valtozasok_2024 

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20230911_erettsegi_2024_pontszamitasi_szabalyok_felveteli

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.